Cheesecake s teplým ovocem a burákovým máslem

V minulém článku jsem slíbila recept na snad nejúžasnější recept na cheesecake, který jsem zatím udělala. (Je dost pravděpodobné, že tohle budu říkat dost často, vždyť čím víc trénuješ, tím jsi lepší... a neplatí to jen u sportu.)
Překvapilo mě a hlavně potěšilo, že z něj byli všichni, komu jsem ho dala ochutnat, nadšení. Dokonce kamarádka, která si jede svou kulinářskou kariéru na kuličkách s mlíkem, kebabu od Siřanů a pizze mi řekla, že až ten recept hodím na web, tak že ho upeče. No Aničko, hodně štěstí! Je to izy, don't worry :D.
Nejlepší na cheesecaku je to, že ho můžete dělat pořád stejný, ale zároveň naporsto odlišný. Zvláštně řečeno, nemyslíte? Myslím to tak, že základ, tzn. čerstvý sýr, tvaroh, mascarpone, philadelfia, atd. může zůstat stále stejný, podle toho co vám chutná nejvíc. A obměňovat můžete sušenky, polevy, omáčky, růžné náplně, čokoládu,... je toho spoustu, co jen malej koloniál nabídne.
Teď tak přemýšlím, fakt mám ráda na cheesecaku karamel, že bych mohla zkusit udělat slaný karamel a tím ho polít. Protože slanokaramelová zmrzka je největší foodporn v létě :D, tak proč by se nehodil na dort, ne?

Je to velmi jednoduché, tak pojďme na to! Začneme tím nejdůležitějším, a tím jsou 

POTŘEBUJEŠ


CHEESECAKE


  • sušenky (cca 200g? to poznáte, kolik bude třeba)
  • máslo (kokosový olej)
  • burákové máslo
  • 2 vaničky tvarohu
  • kelímek zakysané smetany
  • 2 vejce
  • 3 lžce cukru
  • 2 lžíce mouky
  • lžička vanilkového extraktu
  • lžíce medu

FROSTING



  • ovoce (jakékoli, já mám "žluté" + maliny)
  • trošku medu na doslazení
  • burákové máslo
  • skořice
Nejprve se musí vyrobit korpus a tím je sušenkové dno. Sušenky se rozdrtí na jemno a smíchají se s kokosovým olejem, aby hmota lépe držela u sebe. Sušenky se uhňácají do pečícím papírem vystlané formy (průměr 20 cm), na to jsem ještě přidala burákové máslo. Ale to nešlo rozetřít, protože je moc tuhé a bralo mi to s sebou sušenkový základ, tak jsem ho tam v rámci možností drolila.

Ve veliké míse se vyšlehají tvarohy a smetana. Poté se postupně zamíchávají po jednom vejce a znovu se šlehá. Nakonec se do této směsi proseje mouka, přidá vanilkový extrakt, cukr a med.
Až bude směs krásně hladká a vyšlehaná, tak se naleje do formy a bude se péct 40 minut při 170 stupních celsia do zlatova.

Po upečení je třeba dort odkrojit od okraje formy a vrátit ho do vypnuté otevřené trouby a nechat ho tam na hodinku dojít. Nakonec by měl v chladu odpočívat alespoň tři hodiny.

Na ovocnou omáčku můžeš použít jakékoli ovoce, ale nejlepší je to měkké, protože se lépe a rychleji rozvaří. 
Měla jsem chuť na mango, tak jsem si společně ještě s pomerančem a malinami uvařila výbornou omáčku. Ovoce jsem sladila jen malinko stéviovým cukrem, ovoce bylo samo o sobě sladké. 
Určitě by bylo skvělé i jiné ovoce, např. červené (jahody, maliny, borůvky, ostružiny,...). Pokud neradi vařené ovoce, tak se může použít čerstvé.


Jak na to koukám, tak bych si hned dala...

Komentáře

Oblíbené příspěvky