Grilovaný losos s bramborovo-řepným purée

Losos je mou nejoblíbenější rybou. Tedy společně s tuňákem a joo kaprem. Ikdyž kapr vede jen v našich malých končinách v srdci Evropy. Je považován za špinavou rybu, protože se rochní na bahnitých dnech třeboňských rybníků. O Vánocích si ho ale určitě neodpustím... smaženýho... pssst...




K tomu losos je jedna z nejzdravějších ryb, obsahuje spoustu zdravých tuků - omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají spalovat ty špatné (kvůli kterým nejsou vidět naše sixpacky), posilují cévní soustavu, najdeme širokou škálu minerálů jako např. draslík (zdraví srdce a kostí) a selen.

Studie prokázaly, že konzumace tučných ryb minimálně 2x týdně zlepšuje paměť. Což na tom určitě něco je, že ano. Tak abychom to nenechali na poslední chvíli až alzheimer zaklepe na dveře. Je mi ale jasný, že koupit si čerstvýho lososa 2x týdně není úplně nejlevnější. Úplně postačí tuňák v konzervě.

Dnešní průšvih je chov lososů na farmách. Díky stále narůstající poptávce nestačí lov v přírodě. "Pěstuje" se na farmách a bohužel jsou do krmiva přidávány různý barviva a podobný srajdičky.
Takže je fajn se zaměřit od kud daný kousek pochází.


Pro 4 osoby



  • 500g losos
  • 2 řepy (dají se koupit již uvařené ve vakuu)
  • 3-4 velké brambory
  • pórek
  • olivový olej
  • kokosový olej (máslo)
  • mandlové mlék (kravské mléko)
  • olivový olej
  • sezam, med, citronová šťáva
  • rozmarýn
Oloupané a nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě s kmínem a scedíme. Přidáme nakrájenou řepu, mléko a kokosový olej - vymixujeme do hladka (fajnšmekři můžou i propasírovat pro 100% hladkost). Můžeme přidat i rozmarýn.

Lososa nakrájíme na cca 6 cm šíroké proužky, potřeme troškou medu, polijeme olivovým olejem, osolit opepřit, posypeme sezamem a zakápneme citronovou šťávou. Lososa grilujeme nejdříve ze strany, která bude při podávání nahoře. Dlouho na grilu nepotřebuje být, řekla bych cca 2-3 minutky z každé strany, ale samozřejmě to záleží na tloušťce masa. Důležité je, aby byl šťavnatý. Lehce se může pečení prodloužit, a pak je maso zbytečně moc suché a na tom si niko nepochutná. No worries kdyby jste ho měli trošku syrovějšího, vždyť v sushi je taky syrový.

Pórek si nakrájíme na cca půl centimetrová kolečka a na troše oleje s kořením a rozmarýnem opečeme než chytne lehkou barvu.




voilà! grilovaného lososa s bramborovo-řepným purée máme na světě! 


Moc mi chutná to pure, je tam krásně cítit ta chuť řepy. Krásný osvěžení klasické kaše. Pojďme si to všední jídlo pozvednout o level vejš. Budeme mít hnedka krásnější den. 

N.

Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky